Víno

Zvyšková sladkosť označuje, rovnako ako zvyškový cukor, podiel na nevykvasenom, z hrozna pochádzajúcom cukre vo víne a udáva sa v gramoch na liter. V suchom víne sa nachádza veľmi málo zvyškového cukru.

Druh viniča Zinfandel, ktorý sa predovšetkým pestuje v Kalifornii, nemá nič spoločné s viničom Zierfandel z Rakúska. Ide len o náhodnú podobnosť názvov. Tento druh viniča sa dá nájsť aj na menších plochách v Austrálii a južnej Afrike. Jej pôvodné korene sú však v Európe, a to zrejme na Balkáne.
 

Ako zamatové sa označuje červené víno s jemnou a harmonickou chuťou, ktorá vyvažuje vzťah medzi alkoholom a extraktnými látkami.

Geologicky rôznorodá oblasť sa rozprestiera na miernych svahoch pohoria Vihorlat a zvlnenom okraji Východoslovenskej nížiny od Moldavy nad Bodvou,cez Kráľovský Chlmec po Stredu nad Bodrogom.  

Výberové víno je po kabinetnom víne a neskorom zbere tretím stupienkom kvalitných vín. Spracovanie tohto vína sa môže začať najskôr jeden týždeň po zbere úplne vyzretého vína. Všetky nedozreté a choré bobule sa vyradia. Pre každú oblasť pestovania a každý druh viniča platia pritom rôzne mierky cukornatosti muštu.

Odborným názvom pre vôňu vína je nos. Pri ochutnávkach je pri posudzovaní jedným z najrozhodujúcejších znakov.

Všeobecne majú jedlá a vína harmonizovať.
Tu je pár jednoduchých návodov:

Vinobranie je označenie pre hroznovú úrodu. V strednej Európe sa vinobranie koná na od konca septembra do začiatku novembra. V južných štátoch sa víno zberá zhruba o tri týždne skôr. Neskorý zber a výberový zber sa zbiera ešte v strede novembra.

Forma a vzhľad pohára na víno nie sú len otázkou estetiky, ale majú aj špeciálnu funkciu. Dôležité je, aby bol pohár na víno číry a čistý. Tak sa môže plne uplatniť farba vína. Pohár zúžený smerom nahor nedovolí aróme vína ihneď uniknúť. Na biele vína sa vo všeobecnosti odporúčajú menšie poháre ako na červené vína.

Syndicate content
Akékoľvek preberanie, kopírovanie alebo iné širenie obsahu zverejneného na radynavody.sk je dovolené len na základe písomného súhlasu.