Výživa

Výraz ?Convenience? pochádza z angličtiny a znamená v preklade ?pohodlne?. Výrobky radu convenience sú potraviny, ktoré sa dajú pripraviť rýchlo, jednoducho a bez veľkej časovej námahy ? čiže sú z veľkej časti pre kuchyňu už predpripravené. Patrí sem napríklad hlboko zmrazený tovar, hotové jedlá, konzervy, jedlá pre mikrovlnku, zmesi na pečenie a instantné pudingy.

Cyklamát je sladidlo s 35-násobne vyššou sladivosťou než obyčajný cukor. Pretože je stabilný pri teplote do 260°C, hodí sa aj na pečenie a varenie. Vyššiu sladivosť bez chuťových nevýhod možno dosiahnuť zmiešaním cyklamátu so sladidlom sacharínom v pomere 10:1.

Pod cukrovým kulérom rozumieme hnedastú potravinovú farbu, ktorá vzniká pri zahriatí škrobu alebo potravín s obsahom cukru. Na výrobu cukrového kuléru sa zahrieva repkový, hroznový alebo invertný cukor. Vznikajú tak hnedasté až čierne látky s horkou chuťou a vôňou spáleného cukru.

Používajú sa v nápojoch ako whisky a cola, ako aj v marmeláde, salámach, octe, hotových omáčkach a sladkostiach. Cukrový kulér sa nesmie používať v chlebe, pretože hnedá farba by mohla navodzovať dojem celozrnného obsahu.

Celiakia je ochorenie, pri ktorom ide o neznášanlivosť lepku. Lepok je pšeničná bielkovina obsiahnutá v pšenici, raži, kvasniciach, jačmeni, špaldovej pšenici a nezrelej špaldovej pšenici. Medzi symptómy celiakie patrí hnačka, brušné kŕče, dávenie, poškodenie sliznice tenkého čreva a poruchy rastu. Postihnutí by mali na zmiernenie symptómov dôsledne vylúčiť potraviny s obsahom lepku ? samotná choroba však pretrváva po celý život.

K vitamínom B patria vitamíny B1, B2, niacín, kyselina pantoténová, vitamín B6, biotín, kyselina listová a vitamín B12. Zohrávajú dôležitú úlohu pri procesoch látkovej výmeny a v súvislosti s nervovým systémom. Pretože všetky vitamíny B sú rozpustné vo vode a telo si ich nemôže ukladať, musia sa prijímať pravidelne potravou. Dobrými zdrojmi vitamínov B sú celozrnné obilniny, strukoviny, kvasnice, mlieko a mliečne produkty, vnútornosti, šaláty a kapusta.

Bulímia, známa aj ako porucha prijímania potravy, popisuje psychicky podmienenú poruchu stravovania, pri ktorej postihnutá osoba trpí návalom vlčieho hladu a záchvatmi jedenia. Poznávacím znamením tejto choroby je zhltnutie veľkého množstva potravín v čo najkratšom čase. Aby postihnutí zabránili priberaniu hmotnosti, jedlo následne vyvracajú, užijú preháňadlo alebo sa snažia vyrovnať záchvat jedenia niekoľkými dňami hladovky. Ľudia postihnutí touto chorobou veľmi trpia.

Body-Mass-Index ? v skratke BMI ? slúži ako mierka pri určovaní telesnej váhy v závislosti od telesnej výšky. Vypočítava sa z kvocientu telesnej váhy v kilogramoch a druhej mocniny telesnej výšky v metroch. Ako ideálny sa uvádza Body Mass Index medzi 19 a 24.

Biotín je vo vode rozpustný vitamín skupiny B. Nachádza sa predovšetkým v pečeni, žĺtku, orechoch, sójových bôboch, ryži, obilí a kvasniciach, ale vytvára sa aj v črevnej flóre ľudského tela. Biotín sa podieľa na procesoch látkovej výmeny a funkciách nervového systému, stará sa však aj o peknú pokožku, vlasy a nechty.

Baktérie bifidus patria do skupiny baktérií mliečnych kyselín. Usídľujú sa v črevách a rozvíjajú tam svoje zdraviu prospešné účinky. Bránia neželaným zárodkom, posilňujú imunitnú funkciu čriev a starajú sa o pravidelné trávenie.

Bielkoviny sú proteíny, patria k hlavným živinám a pozostávajú z aminokyselín. Sú stavebným prvkom nášho tela a sú potrebné okrem iného pre stavbu svalov. Enzýmy, hormóny a obranné látky sú taktiež proteíny a preberajú dôležitú úlohu v regulácii látkovej výmeny. Denná potreba bielkovín pre dospelých je 0,8 gramu na kilogram telesnej váhy.

Táto potreba sa dá vykryť mäsom, mliekom a mliečnymi produktmi, vajíčkami, strukovinami, orechmi, obilím, zemiakmi a zelenou zeleninou. Kombináciu rastlinných a živočíšnych zdrojov bielkovín (napr. zemiaky s vajíčkom) vie telo zužitkovať najlepšie.

Syndicate content
Akékoľvek preberanie, kopírovanie alebo iné širenie obsahu zverejneného na radynavody.sk je dovolené len na základe písomného súhlasu.