Med a jeho liečivé účinky

Nie nadarmo jedno staré indické príslovie hovorí : " Ak sa chceš dožiť vysokého veku, jedz med a pi mlieko".

Med je sladká hmota prírodného charakteru produkovaná včelami z nektáru rastlín, zo sekrétov živých častí rastlín, alebo z výlučkov hmyzu cicajúceho živé časti rastlín, ktorý včely zbierajú, pretvárajú a obohacujú vlastnými špecifickými látkami, výlučkami svojich žliaz, ukladajú, zahusťujú, uskladňujú a ponechávajú v plástoch, aby vyzrel.

Z čoho je med zložený a čo obsahuje

Pravý včelí med je zložený z monosacharidov, glukózy (hroznový cukor) a fruktózy (ovocný cukor) v rôznom množstve a pomere. Tento pomer závisí od miesta, odkiaľ med pochádza.
Farba medu sa mení od takmer bezfarebného až po tmavohnedý. Konzistencia môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická. Chuť a aróma sa menia, avšak sú odvodené od pôvodu rastliny.
Med je bohatým zdrojom vitamínov : A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, minerálnych látok, napríklad zinku, sodíku, železa, vápnika a draslíku, a tiež organických kyselín.

Druhy medu

Repkový med - nosia ho včely ako jeden z prvých medov v sezóne. Med z repky obsahuje nektár kvitnúcej repky olejnej a prímes ovocných stromov. V repkovom mede je vysoký obsah glukózy, ktorá spôsobuje rýchlu kryštalizáciu v podobe stuhnutej jasnej žltej hmoty. Farba tohto medu je v kryštalickom stave svetložltá, takmer biela, v tekutom stave je farba žltá až citrónová. Chuť a aróma tohto medu je veľmi jemná a lahodná. Ako jediný obsahuje látky s protirakovinovými účinkami.

Agátový med - obsahuje nektár agátových kvetov. Má osobitú jemnú chuť a vôňu. Je veľmi svetlej až zlatožltej farby so zelenkavým nádychom.
Vďaka vysokému obsahu fruktózy má najnižší sklon na kryštalizáciu.
Je ľahko stráviteľný, priaznivo vplýva na látkovú výmenu organizmu a je neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy.
 

Nektárový lipový med - má typickú lipovú vôňu a chuť. Má zlatožltú farbu, je číry. Udržuje sa dlho tekutý. Po zkryštalizovaní má typickú "škrabľavú" konzistenciu bieložltej až krémovej farby. Je ľahko stráviteľný. Ideálny pomocník pri nachladnutí, kataroch horných dýchacích ciest a pri rekonvalescencii. Najchutnejší je s lipovým čajom.
 

Kvetový med - patrí k najrozšírenejším medom. Je to med, ktorý pochádza z nektáru z kvetov rastúcich v nížinách i horských údoliach, aj z liečivých rastlín. Obsahuje peľové zrná rôznych rastlín, ktoré obohacujú med o významné prírodné látky s povzbudzujúcim účinkom -éterické oleje, aromatické látky. Med má lahodnú chuť, príjemnú arómu a svetlú farbu. Kvetový med je jednodruhový alebo viacdruhový. Je ľahko stráviteľný vďaka vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov - glukózy a fruktózy. Ľahko kryštalizuje. Kvetový med je veľmi cenený v ľudovom liečiteľstve. Vhodný je na všestranné použitie v domácnosti - priame konzumovanie, varenie, pečenie.

Lesný med - patrí medzi vyhľadávané druhy medu u nás, ale aj v zahraničí. Lesný med obsahuje predovšetkým nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov a medovicu stromov. Medovica pochádza z oblastí prevažne listnatých a zmiešaných lesov. Med je tmavšej farby, ktorú spôsobujú rastlinné farbivá v miazge drevín. Je výraznej chuti a silnej arómy. Je ľahko stráviteľný. V porovnaní s kvetovými medmi obsahujú viac fruktózy a dextrínov(produkt hydrolýzy škrobu), ale hlavne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Je veľmi kvalitný a vyhľadávaný druh medu

Jedľový (horský) med - tmavý medovicový med je pomerne vzácny. Včely ho zbierajú na ihličí stromov, predovšetkým na jedliach. Vyznačuje sa vysokým obsahom minerálnych látok. Vyniká svojou výraznou arómou, príjemnou chuťou a tmavou farbou. Vydrží dlho v tekutom stave. Je určený na priamy konzum.

Kryštalizácia medu

Proces kryštalizácie je bežný u všetkých medov. Kedy med skryštalizuje, záleží od pomeru medzi glukózou a fruktózou. Medy s vyšším obsahom glukózy (hroznového cukru) kryštalizujú skôr. Preto lipové, kvetové, repkové, medovicové medy po určitom čase skryštalizujú. Zatiaľ čo agátový s vyšším obsahom fruktózy (ovocného cukru) kryštalizuje do dvoch rokov. Kryštalizácia medu je známkou jeho pravosti.

Opatrným zahrievaním medu vo vodnom kúpeli teplom do 50°C môžeme med opäť stekutiť.

Účinky medu

  • pri prechladnutí sa podáva v čaji.
  • lyžica medu denne znižuje tvorbu žalúdočných štiav
  • na podráždené nervy sa užíva denne lyžica medu nalačno ráno a lyžica pred spaním
  • pri zápche sa užíva lyžička medu pred spaním
  • pri srdcových chorobách sa odporúča užívať lyžička medu spolu s citrónovou šťavou raz za deň
  • používaním medu dochádza k rozširovaniu ciev, čo je veľmi dôležité pri liečbe vysokého tlaku krvi.
  • lyžica medu ráno nám pomôže pri žalúdočných vredoch, zápche či hnačke, pri chorobách pečene a žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka či sliznice hrubého čreva
  • med aplikovaný lokálne redukuje opuchy a môže tiež pomôcť v začiatočných štádiách meningokokálnych postihnutiach kože
  • med používaný na spáleniny redukuje vytváranie jaziev.
  • med pôsobí ako protijed na kofein, alkohol a tabletky proti bolestiam hlavy. Jedna lyžička medu znižuje obsah alkoholu v krvi o 18-40%.
  • med lieči a čistí špinavé rany, pričom zabráni ich hnisaniu
  • pri ochoreniach kĺbov sa používa obklad z plátna, ktorý sa natrie medom
  • v kozmetike má výborné čistiace a antibakteriálne účinky

Ako uskladňovať med

Aby si med zachoval svoje biotické vlastnosti musíme ho skladovať na suchom a čistom mieste pri teplote od 8 do10°C. Základným faktorom zachovávajúcom liečivé vlastnosti medu je teplota do 50°C. Prekročením tejto hranice sa ničia enzymatické zložky, ktoré rozhodujú o biotickom liečivom pôsobení medu.

Akékoľvek preberanie, kopírovanie alebo iné širenie obsahu zverejneného na radynavody.sk je dovolené len na základe písomného súhlasu.