Tibetská huba

Čo je to kefír? Kefír je nápoj, ktorý je vyrobený kvasením pomocou kefírovej kultúry- nazývanej aj ako tibetská huba.

Prečo je kefír taký zdravý ? Nápoj zamedzuje zhromažďovanie a hnitie potravy v črevách, odkysľuje organizmus (aj keď je chuťovo kyslý, vyvoláva zásaditú reakciu organizmu), produkuje enzýmy, ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky, rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napríklad laktózu v mlieku, a preto tí, pre ktorých je mlieko ťažko stráviteľné, nemávajú s mliečnym kefírom problémy). V tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s rôznymi nežiaducimi premnoženými kvasinkami, baktériami a vírusmi, stimuluje imunitný systém.

Čo všetko je možné pomocou kefíru liečiť? Choroby nervov, vnútorné ochorenia, bronchiálne katary, všetky sklerózy, infarkt myokardu, ochorenie žlčníka, pečene, obličiek, infekčná žltačka, žalúdočné a črevné ochorenia, hnačka, zápcha, choroby krvi, vyrážky, ekzémy, candida (kvasinky). No a pretože kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organizmu, tak sa s akoukoľvek chorobou lepšie vysporiadame a množstvu chorôb sa vyhneme. Navyše veľa chorôb súvisí so zlým trávením a zápchami.

Ako často piť kefír a v akom množstve? Najlepšie je piť kefír denne a to v takom množstve, aké je vám príjemné. Niekto pije kefír pred každým jedlom, niekto iný hrnček kefíru ráno a hrnček kefíru pred spaním. Ak ho pijete pred spaním, vypláchnite si na záver pusu alebo vyčistite zuby. Tiež je vhodné raz za čas na pár dní vysadiť. Ak s pitím kefíru chcete začať, treba spočiatku piť menšie množstvo (trebárs niekoľko lyžičiek), aby si telo postupne zvyklo na niektoré pre neho neznáme baktérie a kvasinky. V opačnom prípade môžu nastať rôzne problémy typu hnačka, vyrážky, bolenie brucha, ktoré ale po krátkom čase mizne. Ďalším počiatočným problémom býva i proces detoxikácie organizmu, ktorý kefír v tráviacom trakte môže naštartovať. Ak sa vaše telo rozhodne zbaviť sa jedov trebárs cez kožu, potom vás neminie nejaká škaredá vyrážka. Pokiaľ ale vydržíte konzumovať kefír aj naďalej, časom sa aj týchto problémov zbavte - čím viac kefíru vypijete, tým sa ich zbavíte rýchlejšie, aj keď búrlivejšie. Hlavne treba vydržať a neprestať s kefírom úplne. Kefír sa však dá nielen piť (a jesť), môžu sa ním zvonka potierať rôzne vyrážky a ekzémy.

Ako si môžem kefír pripraviť (základný recept)? Na dva hrnčeky kefíru potrebujete tieto suroviny: 1 - 2 polievkové lyžice kefírových zŕn , 1/2 litra mlieka. Postup: Použite sklenenú nádobu (mala by byť dosť veľká, aby zostala časť nádoby prázdna) s uzáverom - nie kovovým, nemusí byť tesný (čím tesnejší, tým viac CO2 sa v kefíre vytvorí). Nalejte do nej mlieko, vložte tam hubu a 12 až 24 hodín nechajte fermentovať pri izbovej teplote. Nádobu prikryjete, aby do nej nepadali nečistoty a nepriťahovalo to hmyz. Čím teplejšie počasie, tým rýchlejšia fermentácia. Mlieko neohrievajte použite studené z chladničky, kefír sa nesmie vystavovať vysokým teplotám! V priebehu zrenia občas pohárom zatočte, potraste, aby sa k hube dostalo nespracované mlieko - ak necháte pohár len tak stáť, môže sa nápoj rozdeliť na srvátku a zlepený kefír, ale to nevadí, pretože sa to dá späť rozmiešať.

Ako spoznáte že je kefír hotový? Keď pohárom pohýbete tak, aby sa obsah rozlieval po stenách, zostane na stene pohára typický kefírový povlak, ktorý keď odteká, vytvára akoby riečne korýtka. No a je to hustejšie ako mlieko. Alebo uvidíte, ako je mlieko rozdelené na srvátku a zrazeniny. Prípadne stačí ochutnať. Kefír je hotový - má správnu konzistenciu i vôňu - tak čo teraz? Vezmite si sitko a preceďte obsah do inej nádoby, z ktorej kefír budete ihneď konzumovať, alebo ho vložte do chladničky, kde vydrží prakticky neobmedzene dlho. Najlepšie sa kefír precedí, keď vopred nádobou zatrepete, aby sa obsah pekne zhomogenizoval a zrná neboli "zamurované" v mliečnych zrazeninách. Precedenú hubu vložte späť do vypláchnutého pohára a nalejte čerstvé mlieko. Môžete s nimi dať späť do pohára aj trošku hotového kefíru - urýchľuje to rast aj fermentáciu. Odporúča sa pri príprave nepoužívať kovové predmety (cedidlo, lyžice). Nevystavujte kefír vysokým teplotám a čistiacim prostriedkom (ak vymývate pohár saponátom, poriadne ich vypláchnite a nechajte ich vychladnúť predtým, ako do nich dáte kefír).

Príprava kefíru II. - variant studená chladnička. Ak máte radšej hustejší kefír a nevadí vám, že to bude trvať dlhšie, môžete kefír fermentovať v chladničke. Pomalšia fermentácia vytvára hustejší kefír, čo mnohým ľuďom viac vyhovuje. Znamená to dať do pohára rovnaké množstvo kefírových zŕn a mlieka ako pri normálnom spôsobe, len s tým rozdielom, že takto pripravené zrná dáte do chladničky. Trvá to asi tak týždeň, kým kefír dozreje. Tiež je možná kombinácia oboch metód - začať asi tak 12 hodín pri izbovej teplote, potom dať kefír do chladničky a dokončiť ho v chlade. Alebo naopak, začať v chladničke a skončiť pri izbovej teplote. Kefír je natoľko prispôsobivý, že zvládne rôzne spôsoby nakladania s ním. Navyše takýmito pokusmi môžete nájsť variant, ktorý vám bude chuťovo najviac vyhovovať.

Skladovanie kefíru, sekundárna fermentácia. Kefír skladujte najlepšie v sklenenej nádobe s uzáverom v chladničke, kde vydrží aj niekoľko mesiacov. Môžete to robiť tak, že z nádoby vždy odlejete porciu kefíru pre svoju spotrebu a neskôr doplníte novo vyrobeným kefírom. Čím dlhšie necháte kefír v chladničke, tým kyslejší a zrelší bude. Pre tých, ktorí sú alergickí na mlieko kvôli laktóze sa odporúča upraviť kefír ešte ďalej sekundárnou fermentáciou. Tento proces zredukuje obsah laktózy a je preto vhodný aj pre tých, ktorí kontrolujú príjem cukrov a karbohydrátov. Metóda spočíva v tom, že zlejete čerstvý kefír (po 12 až 24 hodinách prvotnej fermentácii) do sklenenej alebo plastovej fľaše nie do viac ako 3/4 objemu, uzavriete priliehavým vrchnákom a necháte stáť pri izbovej teplote. Čas od času fľašou zatrasiete a uvoľnením viečka vypustíte CO2 z fľaše a zase zatvoríte. Takto môže kefír zostať až týždeň v chladnejšej klíme a 2 až 3 dni v teplejších podmienkach. Opäť môžete z fľaše uberať kefír na konzumovanie a nahradzovať čerstvým, ale po týždni je potrebné fľašu vyprázdniť a vypláchnuť. Sekundárnou fermentáciou sa taktiež zvyšuje obsah vitamínov (hlavne kyselina listová) a kefír je potom kyslejší (čo nám niektorým viac chutí).

Mám hotový kefír, čo s ním všetko môžem robiť? Najjednoduchšie je samozrejme piť ho bez úprav. Alebo ešte lepšie je vychladiť si ho v chladničke. Ďalšia možnosť je vyrobiť si to, čomu sa u nás hovorilo mliečny koktail a dnes sa to vo svete volá "smoothie" – t.j. zmieša sa kefír a nejaké dobré ovocie (banány, jahody, ..), pridá sa med, kokos, škorica, vanilka, vaječný žĺtok (z čerstvého vajcia), obilné klíčky, rozomleté ľanové semienka, v lete pár kociek ľadu - najlepšie je použiť vlastnú fantáziu a zmiešať si to, čo máte radi. Ďalšia možnosť je taká raňajková. Keď si večer pripravíte misku müsli (zo samých dobrých a zdravých ingrediencií), zalejete ju kefírom a necháte ju do rána stáť pri izbovej teplote (zakrytú tanierikom kvôli hmyzu), hneď ako vstanete budete mať pripravené vopred natrávené dobré raňajky. Je aj veľa ďalších jedál, v ktorých môžete kefír použiť. Prakticky do všetkých varených jedál, do ktorých je potrebné dať smotanu alebo mlieko, môžete dať kefír (samozrejme to nebude také hladučké a sladučké ako zo smotany, ale chcete byť zdravý, tak si nevarte podľa chuti, ale podľa rozumu). Srvátka vysušená z kefíru sa dá použiť na fermentáciu zeleniny (kvasené kapusta), dlhodobejšie uchovanie niektorých potravín (rôzne nálevy) a na výrobu kvásku na pečenie chleba. Tiež je veľmi zdravá na pitie a dajú sa s ňou potierať rôzne vyrážky a kožné plesne a alebo zriediť a zalievať kvety. A čo maškrtenie pre deti? Prečo im neurobiť kefírový nanuk? Rozmixujte kefír s ovocím, s kokosom, môžete niečím prisladiť (med) a potom naplniť do vhodných nádob v tvare nanukových tyčiniek a nechajte zmrznúť.

Aké mlieko môžem pre výrobu kefíru použiť? Môže byť akékoľvek živočíšne mlieko - kravské, kozie, konské, čerstvo nadojené, trvanlivé, odtučnené, sušené, koncentrované, smotana . Samozrejme čím kvalitnejšie mlieko, tým lepší výsledok - takže bude asi lepšie čerstvé organické plnotučné - v sójovom alebo ryžovom mlieku si zničíte hubové zrná a nebudú sa množiť. Ak potrebujete urobiť sójový kefír, potom je tu možnosť urobiť si normálne kefír a bez huby ho trochu naliať (naočkovať) do toho sójového mlieka a za deň by sa to malo tiež zraziť.

Čo mám robiť s prebytkami huby , ktoré nechcem ani rozdať ani uchovávať? Vášmu organizmu určite prospeje, keď prebytočnú hubu zjete (to sa vám môže stať celkom bežne, že nejakú časť pri precedení prehliadnete a vypijete), alebo si ich môžete rozmixovať do kefírového nápoja. Radi ich konzumujú psy (a je to pre nich tiež veľmi zdravé, rovnako ako kefírový nápoj) alebo ich môžete dať na kompost, ak máte záhradku.

Môj kefír je moc riedky, dá sa s tým niečo robiť? Ak chcete mať obzvlášť hustý kefír, pridajte trochu sušeného mlieka alebo smotany, prípadne kondenzované mlieko, ale pozor na to, aby sa „kefíraci“ nezničili . Alebo fermentujte v chladničke.

Mám málo kefírových zŕn a chcem ich čo najrýchlejšie rozmnožiť. Ako na to? Keď chcete, aby „kefíraci“ rýchlo rástli, umiestnite ich tam, kde je čo najteplejšie - trebárs na chladničku, pretože chladnička vypúšťa do okolia teplý vzduch. Nedávajte ich ale na okno - nemajú radi slnečný svit. Samozrejme tiež nie na kúrenie, pretože hoci majú radi teplo, znášajú ho len do určitej miery a sú to živé organizmy, ktoré nechceme variť, ale povzbudiť k činnosti. Často nádobu kontrolujte - ak sú zrná pokryté vrstvou hotového kefíru a zvyšok nádoby je normálne mlieko, potom sa snažte nejakým trepaním, miešaním, prelievaním z pohára do pohára vrstvu zmyť - potrebujú mať prístup k nespracovanému mlieku a keď sa navyše už vyrobený kefír rozptýli po mlieku, bude aj on mlieko spracovávať. Akonáhle sa urobí kefír, hneď ho zlejte a doplňte nové mlieko bez toho, že budete kefírové zrná umývať. Pokojne trošku pôvodného kefíru nechajte. Sfermetovanie ani nemusí trvať celý deň.

Môžem piť hneď prvú dávku kefíru z nových kefírových zŕn? Ak dostanete kefírovú kultúru v mlieku, potom môžete skonzumovať hneď prvú dávku, čo si urobíte. Ak dostanete kultúru v sušenom stave, potom niekoľko prvých dávok vyhoďte ( možno budú aj trochu nevábne cítiť) a až budú zrná vypadať pekne a kefír bude biely a voňavý , môžete ho skonzumovať.

Moje zrná sú dosť veľké a nedelia sa, je to v poriadku? Áno, je to v poriadku – niektorý kefír tvorí viac menších kusov, iný dáva prednosť zotrvania v jednom veľkom „chrchole“. Ak chcete tento veľký „kefirák“ rozdeliť, nekrájajte ho nožom, alebo iným nástrojom. Jednoducho ho vezmite do umytých rúk a roztiahnite pomaly a opatrne tak, že sa rozlúpne na dve časti.

Keď dávam zrná do čerstvého mlieka, mám ich opláchnuť vo vode? Nie je to vôbec potrebné. Naopak, potom môžu rásť pomalšie, pretože môže byť poškodená rovnováha mikroflóry na povrchu „zŕn“. Najprirodzenejšie e ne je, keď zostanú v troške hotového kefíru - veď ony sa opláchnu v tom novom mlieku. Dáte jednoducho zrná do pohára prevarenej alebo filtrovanej vody a necháte ich tam 12 až 24 hodín. Potom s nimi zase naložíte obvyklým spôsobom. Je to dobré pre ich čistenie a zdravie. Použitú vodu (ktorej sa hovorí kefiraride) nevypúšťajte, dá sa použiť na kozmetické účely - naliať do kúpeľa, na oplachovanie tváre, na rôzne kožné problémy - alebo ju treba vyliať na kompost.

Niektoré chrchlíky plávajú na hladine mlieka, iné sú na dne. Je niečo zlé? Nie, to je normálne. Niektorí kefíraci sú lepší plavci, iní sú skôr potápači.

Mám alergiu na mlieko a zle ho trávim. Môžem piť kefír? Ak máte alergiu na laktózu, potom sa nemáte čoho báť. Kefír sa laktózou kŕmi a preto vo výslednom nápoji je laktózy len minimálne. Čím dlhšie fermentujete tým menej je laktózy v nápoji. Na čo najväčšie zníženie obsahu laktózy je vhodná sekundárna fermentácia. Všeobecne je mlieko v kefíru natoľko "predtrávené", že by nemalo spôsobiť tráviace ťažkosti (okrem problémov v "detoxifikačnom období").

Čo robiť v prípade, že si chcem od kefíru odpočinúť alebo mám prebytky?

Krátkodobo - chladnička. Krátkodobo môžete kefírakov umiestniť v mlieku do chladničky (obvyklý pomer kefírákov a mlieka) - ich aktivita sa tým výrazne spomalí a stačí ich raz za týždeň zliať (to, čo zlejete, samozrejme vypite) a dať im čerstvé mlieko. Ak kefírakov opúšťate na dlhšiu dobu a nemáte pre nich ochotného "strážcu", čo by im menil každý týždeň mlieko, potom ich dajte do väčšieho množstva mlieka - za každý ďalší týždeň dajte tretinu až polovicu základnej dávky mlieka navyše. Táto metóda sa príliš neodporúča na dobu dlhšiu ako jeden mesiac a pomer chrchlíkov a mlieka by nemal byť väčší než 1:60. Dlhodobo sušenie. Dlhodobý variant je kefírakov usušiť. Najskôr ich opláchnite prevarenou a vychladenou vodou. Potom ich opatrne osušte v (prežehlenom a vychladenom) bielom uteráku. Najlepšie uschnú buď v (prežehlenom) bielom papierovom vrecúšku alebo medzi dvoma vrstvami vypraného (a prežehleného) plátna na dobre vetranom mieste - v závislosti na veľkosti schnú tri až päť dní. Scvrknuté a zožltnuté chrchlíky vložte do nádoby s tesným uzáverom na chladné miesto (trebárs aj do chladničky, ale nie do mrazničky!). Môžete ich aj posypať sušeným mliekom. Vydržia až jeden a pol roka. Usušené chrchlíky môžete pokojne aj zjesť alebo dať svojim zvieracím miláčikom. Ak chcete vysušených kefíraov zase oživiť, dajte ich do pohára s mliekom. Každý deň mlieko vymeňte a ak mlieko nemá čistú nakyslú arómu, nepite to. Obnovenie normálnej činnosti kefíru môže trvať od štyroch dní do viac ako týždňa. Dlhodobá chladnička. Trošku menej dlhodobý variant je zmrazenie kefírakov (na maximálne dva mesiace). Umyjete chrchlíky v prevarenej (a vychladenej) vode, osušíte v uteráku (ako v predchádzajúcom variante) a umiestnite do nádoby alebo do vrecka posypaného sušeným mliekom tak, aby boli kompletne pokryté a vložíte do mrazničky. Keby zostali zmrazené dlhšie ako dva mesiace, poškodí sa kvasnicový komponent chrchlíkov. Na znovuoživenie chrchlíkov ich na pár minút stačí rozmraziť do pohára so studenou vodou. Potom ich preložte do sitka a opláchnite z nich zvyšky sušeného mlieka. Dajte ich do mlieka v pomere 1:3 (t.j. jedna lyžica chrchlíkov na pol hrnčeka mlieka). Každých 24 hodín mlieko vymieňate. Zakaždým pridajte trochu mlieka a až bude mlieko po fermentácii cítiť čisto a kyslo, mali by byť chrchlíky zase vo forme. Kefír = vhodný darček pre každého. No a samozrejme môžete časť svojich kryštálikov darovať zase niekomu ďalšiemu. Kefírakov môžete poslať aj poštou a prežijú to bez problémov. A ak je niekto vo vašej rodine, kto ešte kefír nevyrába, máte pre neho pekný darček k Vianociam.

Nevidím prekážku. Veď ide iba

Nevidím prekážku. Veď ide iba o kyslé mlieko - kefír. Jediným malým problémom môže byť malé množstvo alkoholu, ale to je tak malé, že môžte byť kľudná. Toho kefíru predsa nevypijete 3 litre. Ak to bude pohár denne, tak to bude určite prospešné.

chcel by som sa spýtať? Mám

chcel by som sa spýtať? Mám kefírové zrná už nejaký čas a už som zopár z nich aj rozdal a stále sa mi množia. Odkedy ich ale používam na výrobu kefíru zmenili svoj tvar z podobnému karfiolu skôr na také malé kúsky podobné nastrúhanúmu cestu (mrveničke), alebo hovädzím držkom. Je takáto premena naškodu, keď sa mi vždy vytvorí kefír, alebo je v niečom chyba ???

tiež už pestujem pár mesiacov

tiež už pestujem pár mesiacov svoje kefírové zrná a myslím že to môže byť spôsobené aj tým že pri cedení premiešavaš kefírové zrná vareškou čo ich môže oddeľovať .. mne sa to deje :D

malá časť kefirových zŕn

malá časť kefirových zŕn zmení po čase tvar. Mne osobne to pripomína akoby malé mäkké vrecúško (možno aj to cesto). Ale väčšina je stále v tvare karfiolu a je pružná. Asi v pomere 90% pružných karfiolových ku 10 %-tám mäkkých cestovitých. Tie ktoré sa nepodobajú na karfiol ja opatrne odtrhnem a vyhodím. Takže ja si myslím, že to nie je chyba ak máš dostatok tých dobrých karfiolových.

Mám Tibetskú hubu (mliečnu).

Mám Tibetskú hubu (mliečnu). Mám jej už pomerne dosť (cca tak pre troch ľudí) a chcem sa s ňou podeliť. Ale nerád by som ju balil a chodil na poštu. Kto je z Bardejova (alebo si po ňu príde do Bardejova) tomu ju rád podarujem. Stretnutie dohodneme cez e-mail sbaranok@gmail.com

Mam zaujem,potrebujem ju pre

Mam zaujem,potrebujem ju pre synceka,ma alergiu na Bkm ale zial som z Handlovej,neslo by to na dobierku?

dobre teda. Napíšte mi prosím

dobre teda. Napíšte mi prosím adresu na uvedený e-mail.

chcela by som sa spýtať, či

chcela by som sa spýtať, či sa može huba uživať aj počas tehotenstva.

chcela by som sa spytat,ci sa

chcela by som sa spytat,ci sa moze pit tibetska huba aj ked kojim.dakujem za radu
Akékoľvek preberanie, kopírovanie alebo iné širenie obsahu zverejneného na radynavody.sk je dovolené len na základe písomného súhlasu.